Kirjoitus

Kohti täysivaltaisempaa mediaseurantaa

Ota yhteyttä
Kohti täysivaltaisempaa mediaseurantaa Semanttisessa seurannassa ei enää etsitä osumia pelkästään avainsanoja hyödyntämällä, vaan seurannat toteutetaan hakemalla uutisointia halutuista aihealueista.

Perinteisesti mediaa seurataan avainsanojen pohjalta rakennettujen automaattisten seurantojen avulla. Avainsanaseurannat jättävät monesti kuitenkin aukkoja kattavuuteen, ja tärkeitä osumia menee monesti ohi. Olemmekin kehittäneet tavan seurata mediaa helpommin ja täysvaltaisemmin semanttisen seurannan avulla.

Kuinka usein kohtaat tilanteen, jossa teille olennainen osuma on jäänyt mediaseurantanne ulkopuolelle? Onko usein selityksenä se, että osumaa ei ole tullut, koska haluamianne avainsanoja ei uutisessa mainita? Tai hakuasetukset ovat syystä tahi toisesta jättäneet osuman ulkopuolelle? Seurantojen luominen ja kohdentaminen voi olla hankalaa ja työlästä varsinkin, jos seurantojen yhteydessä pitää vielä osata ja muistaa, miten Boolean-operaattoreita käytetään.

Pikkupandan boolean-haku on pitkä ja työläs

Kuva: Yksinkertaisenkin haun toteuttaminen Boolean-haulla voi olla pitkän työn takana.

Toki avainsanoihin pohjautuvan seurannan voi rakentaa toimimaan tyydyttävällä tavalla. Tämä kuitenkin vaatii seurantojen asetusten jatkuvaa kehittämistä ja muokkaamista. Tämä vie seurantaa varmasti oikeaan suuntaan ja tulokset parantuvat. Tässä vain haasteena on työläys ja seurantojen muokkaamisen vaikeutuminen sen myötä, mitä pidemmälle muokkauksessa mennään.

Uskon, että vastaavat kokemukset ja tunteet ovat yleisiä sähköisten mediaseurantapalveluiden käyttäjien joukossa. On turhauttavaa, kun itselle tärkeä osuma jää saavuttamatta. Vastaavassa tilanteessa ei auta selitykset, että seurattavaan asiaan on haastavaa luoda kattava seuranta automaattisesti ja pelkästään avainsanoja käyttämällä.

Vuosien kehitystyön tulos

Hankalia seuranta-aiheita on Suomessa monia. Miten luoda seuranta, joka tuo juuri Keskustaan liittyvää uutisointia, kun kuitenkin jokaisessa kaupungissa ja kunnassa löytyy oma keskusta-alue? Miten seurata Mehiläistä, niin että mehiläisiin liittyvä uutisointi ei kuormita tuloksia?

Google-haku mehiläisistä näyttää sekä hyönteisiä että firman.

Kuva: Yleisistä sanoista koostuvat erisnimet voivat tuoda runsaasti vääriä hakutuloksia pelkällä avainsanahaulla.

Tämä mielessä, ja tavoitteena kehittää varmemmin ja helpommin toimiva mediaseurantapalvelu, me Koodiviidakolla aloimme kehittää uutta tapaa tehdä mediaseurantaa. Alkuperäinen ajatus hahmotettiin jo vuonna 2004. Valitettavasti tekniikka ei kuitenkaan tuolloin vielä mahdollistanut luotettavaa mediaseurantaa hahmottamallamme tavalla. Mekin siis päädyimme toteuttamaan mediaseurantaa vakiintuneella tavalla, avainsanoja hyödyntäen.

Taustalla jatkoimme tuotekehitystä. Tekniikan kehittyessä ja koneiden laskentatehon kasvaessa olemme nyt voineet ottaa käyttöön uuden tavan tehdä mediaseurantaa. Näkemyksemme mukaan kyseessä on uuden sukupolven tapa tehdä mediaseurantaa ja kutsumme sitä semanttiseksi seurannaksi.

Semanttisessa seurannassa ei enää etsitä osumia pelkästään avainsanoja hyödyntämällä, vaan seurannat toteutetaan hakemalla uutisointia halutuista aihealueista. Ytimeltään semanttinen seuranta on Big Data -analyysiä, jossa analysoidaan kielen rakenteita ja käsitteitä. Tulokset perustuvat käsitteiden välisiin suhteisiin ja suhteiden vahvuuteen.

Rohkaisevia tuloksia

Semanttisessa seurannassa seurataan haluttuja aihealueita. Aihealueeksi voidaan määrittää esimerkiksi politiikka. Ilman sen kummempia lisämääreitä. Taustalla järjestelmä laskee ja muodostaa koko ajan yhteyksiä eri käsitteiden välillä. Tuloksissa voidaan tarkastella osumia, jotka liittyvät muun muassa puolueisiin, poliitikkoihin, poliittiseen keskusteluun tai linjauksiin.

Pelkästään seuraamalla politiikka -aihealuetta, saadaan siis tietoa esimerkiksi Kokoomukseen tai Sosialidemokraattiseen puolueeseen liittyvästä uutisoinnista, tai yksittäisen kunnanvaltuutetun tekemistä valtuustoaloitteista. Kun yhteys poliitikon ja puolueen välille on löytynyt, tuo järjestelmä osuman Politiikka-aihealueeseen.

Seurannan tarkkuuteen voidaan vaikuttaa aiempaa helpommin. Enää ei tarvitse tässäkään kohtaa pelata pelkästään avainsanoilla. Riittää, kun määrittää käsitteiden välisen vahvuuden haluamakseen. 

Uusi semanttinen seuranta tuo helpotusta juuri haastavien aiheiden seurantaan. Valitse haluamasi aihealue ja anna järjestelmän tehdä loput.

Kattavampaa tietoa

Uuden seurantatavan avulla saadaan myös kattavampaa tietoa uutisoinnista. Eikö olisi hienoa, jos tuloksista saisi helposti tietoon, missä yhteydessä teistä tai kilpailijoista puhutaan? Semanttisen seurannan avulla tämä on mahdollista.

Sisältöanalyysitoiveissa ei tarvitse enää maksaa isoja rahoja siitä, että joku käy tuloksenne lävitse, lukee kaikki uutiset ja selvittää asiayhteydet, joissa teistä puhutaan. Jatkossa näet nämä asiat suoraan tulosten analyysin yhteydessä. Voit siis nopealla silmäyksellä selvittää mitkä ovat teemat, joiden yhteydessä teidät uutisissa mainitaan tai missä yhteyksissä kilpailijanne mainitaan.

ViidakkoMonitorin analyysi seurannasta

Kuva: ViidakkoMonitorin analyysi antaa kattavaa tietoa esimerkiksi kilpailijoiden näkyvyydestä tietyissä kategorioissa.

Me Koodiviidakkolla olemme sitoutuneet jatkuvasti kehittämään ja parantamaan mediaseurannan palveluita ja tarjoamaan mediaseurantapalvelun, jonka avulla asiakkaamme voivat tehokkaasti seurata niin itseensä, toimialaansa tai kilpailijoihin liittyvää uutisointia. Ainoana toimijana Suomessa meillä on yli 60 henkilöä teknisessä tiimissämme kehittämässä ratkaisumallejamme. Voitte siis luottaa jatkuvasti kehittyvään palveluun. Ja kehityksen ytimessä olette juuri te ja teidän esittämänne toiveet.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä ja katsotaan, mitä hyötyä semanttinen seuranta voisi tuoda teille!

Oliko artikkeli mielestäsi mielenkiintoinen?

Tilaa kuukausittainen uutiskirjeemme joka sisältää aina uusimmat mielenkiintoiset artikkelit.

Tilaa uutiskirje tästä

 

Artikkelin kommentointi

Lisää uutisia

11 pientä uudenvuodenlupausta viestinnän ja markkinoinnin ammattilaiselle

Vaikka uudenvuodenlupaukset ovat monesti hyödyllisiä, ne tuppaavat jäämään tekemättä. Kannattaakin lähteä liikkeelle pienistä muutoksista suurien mullistusten sijaan.

Lue lisää

3 vinkkiä yritysten some-viestintään

Mitä ohjeita ja vinkkejä sinä antaisit kollegallesi some-viestintää varten? Kysyimme asiaa viestinnän ammattilaisilta sosiaalisen median kyselyssä, jonka tuloksista bloggailimme viime kuussa. Kokosimme vastaukset yhteen ja koostimme niistä kolme vinkkiä, jotka jokaisen aloittelevan ja hieman kokeneemmankin somettajan olisi hyvä pitää mielessä.

Lue lisää

Miten kirjoittaa lehdistötiedote, kun ei ole mitään kirjoitettavaa

Tiedottaminen on tärkeää, pitkäjänteistä viestintätyötä, joka on oikein tehtynä yksi parhaista tavoista saada näkyvyyttä ja viestintäbudjetille vastinetta. Mutta mitä ihmettä sitä kirjoittaisi, kun tuntuu, ettei ole yhtään mitään kirjoitettavaa?

Lue lisää

Kysely: Some-viestintä haastaa yritysten maineenhallinnan

Kuinka yritykset hallitsevat mainettaan sosiaalisessa mediassa? Onko yritysten työntekijöitä ohjeistettu somen käyttöön? Entä arvioiko yleisö työntekijöitä somessa yksityishenkilöinä vai yritysten edustajina? PR Cloud ja Mediaviikko.fi toteuttivat kesällä 2015 some-kyselyn, jossa selvitettiin, miten viestinnän parissa työskentelevät suhtautuvat somen käyttöön ja kuinka yritykset hallitsevat ja toteuttavat some-viestintäänsä. Kyselyyn vastasi yhteensä 87 viestinnän ammattilaista.

Lue lisää

Kuusi askelta viestinnän mittaamiseen käytännössä

Kaikella, mitä yrityksessä tehdään, tulee olla mitattavat tavoitteet. Viestintä ja markkinointi ovat saaneet pitkään työskennellä ilman määriteltyjä tavoitteita, mutta digitalisoitumisen myötä tämä on hitaasti katoamassa. Viestinnän mittaamisen suunnittelusta on tullut tärkeä osa viestinnän kokonaisvaltaista suunnittelua, ja panosten ja lopputuloksen suhdetta kuvaava ROI on tullut tutuksi kaikenlaisissa organisaatioissa.

 Miten viestintää sitten käytännössä mitataan?

Lue lisää